SEALVENT

21 June 2023

Kanavien tiiveyden energiavaikutuksista

Kanavien tiiveyden energiavaikutuksista

 

Hyvin toimiva ja energiatehokas ilmanvaihtojärjestelmä on tärkeä osa terveellistä ja mukavaa sisäilmaa. Yksi avainasia, joka vaikuttaa ilmanvaihdon tehokkuuteen, on ilmanvaihtokanavien tiiveys. Vuotavat kanavat voivat aiheuttaa useita haitallisia vaikutuksia, jotka vaikuttavat energiankulutukseen, ilmanvaihtokoneen elinikään ja huoltotarpeeseen.

 

Vuotavat ilmanvaihtokanavat aiheuttavat kasvanutta energiankulutusta. Kun kanavat vuotavat ilmaa, ilmanvaihtojärjestelmä joutuu työskentelemään kovemmin saavuttaakseen halutun ilmanvaihdon tason. Lisääntynyt ilmavirtauksen tarve johtaa suurempaan tuuletusnopeuteen ja lisääntyneeseen puhaltimen käyttötehoon. Tämä puolestaan kuluttaa enemmän energiaa. Energiankulutuksen kasvaessa myös kustannukset nousevat, ja ympäristölle aiheutuu ylimääräisiä päästöjä.

 

Vuotavat kanavat voivat myös vähentää ilmanvaihtokoneen elinikää. Kun ilmanvaihtokone joutuu käymään liian suurella kuormalla korvaamaan vuotoja, se altistuu ylimääräiselle rasitukselle. Jatkuva ylikuormitus voi johtaa koneen ennenaikaiseen kulumiseen ja vikaantumiseen. Tämä puolestaan lisää huoltotarvetta ja korjauskustannuksia. Säännöllinen huolto ja suodattimien vaihto ovat välttämättömiä, mutta jos kanavien vuodot aiheuttavat jatkuvaa ylikuormitusta, ilmanvaihtokoneen käyttöikä voi lyhentyä merkittävästi.

 

Lisäksi vuotavat ilmanvaihtokanavat voivat aiheuttaa ilman epäpuhtauksien kulkeutumista kanaviston kautta. Vuotavat kanavat voivat vetää sisään pölyä, kosteutta, homeitiöitä ja muita epäpuhtauksia rakennuksen ulkopuolelta tai muista tiloista. Nämä epäpuhtaudet voivat sitten levitä koko ilmanvaihtojärjestelmään ja lopulta päätyä sisätiloihin, altistaen asukkaat tai työntekijät terveydelle haitallisille aineille.

 

Kanavien tiiveyden parantaminen on tärkeää energiatehokkaan ja toimivan ilmanvaihdon varmistamiseksi. Kanavien vuototiivistykset tulisi suorittaa ammattilaisten toimesta säännöllisin väliajoin. Tarkastuksessa tulisi tarkistaa kanavien kunto ja tiiveys sekä tarvittaessa korjata tai vaihtaa vaurioituneet osat. Tiivistäminen voidaan suorittaa esimerkiksi tiivistemassojen, tiivistelevyjen tai tiivisterenkaiden avulla.

 

Kanavien tiiveyden parantamisella on useita etuja. Ensinnäkin energiankulutus vähenee, kun ilmanvaihtojärjestelmä toimii suunnitellusti eikä tarvitse käyttää ylimääräistä energiaa vuotojen kompensoimiseen. Tämä auttaa säästämään energiakustannuksia ja vähentämään ympäristövaikutuksia.  Toiseksi ilmanvaihtokoneen elinikä pitenee, kun se ei joudu käymään jatkuvasti ylikuormituksella. Säännöllinen huolto ja kanavien tiiveyden tarkistaminen vähentävät myös korjaustarvetta ja kustannuksia.

 

Kanavien tiiveyden parantaminen on investointi terveelliseen ja energiatehokkaaseen sisäilmaan. Se varmistaa, että ilmanvaihtojärjestelmä toimii optimaalisesti ja tarjoaa puhtaan ja raikkaan sisäilman kiinteistön käyttäjille. Ammattilaisen apu ja asianmukainen tiivistysmateriaalien valinta ovat tärkeitä tekijöitä onnistuneessa kanavien tiivistämisessä.

 

Kaiken kaikkiaan kanavien tiiveyden merkitys energiatehokkuudelle ei voi olla liioiteltu. Vuotavat ilmanvaihtokanavat aiheuttavat kasvanutta energiankulutusta, vähentävät ilmanvaihtokoneen elinikää ja lisäävät huoltotarvetta. Säännöllinen tarkastus ja tarvittavien tiivistysten suorittaminen auttavat optimoimaan ilmanvaihdon tehokkuuden ja varmistamaan terveellisen sisäilman laadun pitkällä aikavälillä.

SEALVENT

Yhteys

Syntyikö kysymyksiä?

Sealvent on täysin kotimaisessa omistuksessa toimiva ilmanvaihtojärjestelmien rakenteita rikkomattomiin korjauksiin erikoistunut yritys.

Piispanristintie 20, 20780 Kaarina

(+ 358) 400 48 2244

Menu

Ratkaisut

Some

Yleiset palveluehdot

Yksityisyys

UKK